1. Sätt bambuvispen i blöt

Sätt bambuvispen i blöt i en kopp med vatten (kallt eller varmt). Detta görs för att de tunna vispspröten inte ska brytas av vid vispning. Vattennivån får inte vara över tråden på vispens skaft.

Göra Matcha steg 1.

2. Mät upp Matcha

Mät upp 2g Matcha. Detta motsvarar:

  • 1 tsk.
    Eller
  • 2 st bambuskedar 
Göra Matcha steg 2.

3. Sila Matchat

Sila Matchat över din matchaskål. Anledningen till att man silar matchat är att det ska minska risken för klumpar. Detta steg är inget måste, men rekommenderas för en fylligare dryck 🙂

Göra Matcha steg 3.

4. Häll på vatten

Häll på ca en 1dl 60-90 gradigt vatten. Matcha bör tillredas på en temperatur under 90oC för att antioxidanterna ska bevaras. Pröva dig fram vilken temperatur som passar dig bäst. Smaken varierar med temperaturen.

Göra Matcha steg 4.

5. Vispa

Snurra bambuvispen ett par sekunder runt i skålen för att lösa upp eventuella klumpar. Vispa i en rörelse av ett W. Tänkt att du skriver ett W fram och tillbaka i skålen. Snurra bambuvispen igen för att stora bubblorna ska försvinna och det blir mer skum. Upprepa vispning och snurrning tills det blivit ett fylligt skum med i princip bara små bubblor.

Göra Matcha steg 5.

6. Färdigt

Drick och njut av den hälsosamma och effektgivande drycken 🙂

Vill du göra Matcha snabbare?
Nedanstående guide visar hur du kan göra Matcha med bara en termosmugg som tillbehör.

1. Matcha och vatten

Tag 1 tsk Matcha och lägg i din termosmugg. Häll över 1 dl 60-90-gradigt vatten.

2. Skaka

Skruva på locket på din termosmugg ordentligt. Skaka! Enklaste sättet är att snurra på armen medan den är rak och utsträckt. Tänk dig som att du ska skruva in en skruv men sedan ångrar dig och skruvar ut. Dessa "skruvrörelser" har visat sig ge bra skum utan att man får ont i handled eller armbåge. 

3. Färdigt

Färdigt att dricka och avnjutas 🙂  Fylligheten och skummet är tunnare än vid vanlig tillredning, men detta sätt att tillreda Matcha på passar utmärkt om man är på resande fot och inte har möjlighet att använda alla de vanliga tillbehören.

Tips om man vill ha annorlunda smak:

Om Matchat blir för beskt: Häll i mer vatten alternativt variera temperaturen. Matcha kan smaka väldigt olika vid olika temperaturer. Det går även fint att experimentera med temperaturer lägre än 60˚C om så önskas. Även vispningen påverkar smaken. För bästa smak försök vispa så att det blir ett tjock och fint skum med små bubblor.
För lite skum: Ha i mer Matcha nästa gång eller mindre volym vatten. Det kan även bero på vispningen. Bästa skum fås vid användning av bambuvisp