I exklusivare japanska teceremonier tillreds Koicha. Jämfört med en vanlig Matcha (kallat Usucha på Japanska) görs Koicha med ungefär dubbelt så mycket Matcha-pulver och hälften så mycket vatten. Endast Matcha av högsta kvalitet passar till Koicha eftersom det annars blir för bitter smak. Nedan beskrivna sätt och proportioner är hämtat från hur japanerna själva gör det. För en lite svagare variant, vänligen scrolla längst ned på denna sida. Följ nedanstående guide för att få till en god kopp Koicha i japansk anda.

1. Sätt bambuvispen i blöt
Sätt bambuvispen i blöt i en kopp med vatten (kallt eller varmt). Detta görs för att de tunna vispspröten inte ska brytas av vid vispning. Vattennivån får inte vara över tråden på vispens skaft.

2. Förvärm Matcha-skålen
Häll i hett vatten i din Matchaskål. När skålen har värmts upp hälls vattnet ut och skålen torkas med en handduk. I Japan används speciella te-handdukar som kallas "Chakin".

3. Mät upp Matcha
Mät upp 3,5-4g av Green Vibes Koicha Matcha. Detta motsvarar:
- 2 tsk.
Eller - 4 st bambuskedar

4. Sila Matchat
Sila Matchat över din matchaskål. Anledningen till att man silar matchat är att det ska minska risken för klumpar. Detta steg är inget måste, men rekommenderas för en fylligare dryck 🙂

5. Häll på vatten
Häll på 0,5dl vatten i 70-80˚C.

6. Vispa
Snurra bambuvispen ett par sekunder runt i skålen för att lösa upp eventuella klumpar. Vispa i en rörelse av ett W. Tänkt att du skriver ett W fram och tillbaka i skålen. Vid vispning av koicha så blir det inte ett tjockt skum. Däremot blir det en intensivare och djupare grön färg på det färdiga matchat.

7. Färdigt
Drick och njut av en av Japans allra finaste Matcha-sorter ^_^
Green Vibes favoritsätt att tillreda vårt "Koicha Matcha" på:
Om man önskar ha lite svagare variant än de japanska teceremonimästarna rekommenderar vi att använda 3 g (1,5 tsk) Koicha Matcha till 1 dl 75-gradigt vatten. I övrigt gör som receptet ovan.